EN   FI
Jenni & Lauri Luhta
Sisältörikkaita nykytaideteoksia digitaalisen välittömyyden aikakaudella
Esittely    Tulossa    Viimeisimmät teokset    Teokset 2015–2018    Ota yhteyttä    Linkit

Syndafloden
(Vedenpaisumus, 2021)

Syndafloden (Vedenpaisumus) on Jenni ja Lauri Luhdan ensimmäinen yhteinen pitkä elokuva. Teos on visuaalis-sinemaattinen, digitaalisella kollaasitekniikalla toteutettu. Elokuvan käsikirjoitus perustuu Leonardo da Vincin (1452-1519) työpäiväkirjojen profetioihin ja arvoituksiin. Elokuvan työstäminen alkoi keväällä 2019, jolloin Leonardon kuolemasta oli kulunut 500 vuotta ja Pariisin Notre Dame syttyi tuleen.

Matka alkaa Leonardon vaeltaessa luonnon ylevien ihmeiden ja myllerrysten keskellä ja päätyessä lopulta luolan suulle. Sen sisältä löytyy salaisuus: se on Kuolema (jota esittää Jenni Luhta), joka lausuu Leonardon ennustuksia ruotsiksi koko loppuelokuvan ajan. Leonardon sanojen ja näkyjen kautta katsotaan nykymaailman tilaan, nykyaikaan, joka on syntynyt 1900-luvun ja maailmansotien shokista. Samalla kun Leonardo kertoo tarinaa Kuoleman huulien kautta, katsojan emotionaalinen opas matkan aikana on Olavi Paavolainen (1903-1964), taidekriitikko ja esseisti, jolle elokuva on omistettu. Paavolaisen edustaessa 1900-luvun traagista eurooppalaista (Pariisin melankolista vaikutusta modernismiin, pelkoa länsimaiden perikadosta, toisen maailmansodan, kansanmurhien ja atomipommitusten todistajana olemista), nykyisyyttä kuvaa Kuoleman kalansilmäinen seuraaja (Lauri Luhta). Passiivinen Seuraaja hyväksyy Euroopan oudon kuoleman, samoin kuin oman kuolemansa, mutta on myös totaalisessa, turhassa tyhjyydessään valmis syntymään uudelleen, tajuten, että lännen suuri kääntyminen poispäin parhaasta alkoi jo kauan ennen Leonardon aikaa, nk. renessanssia...

Elokuvassa käytetyt ainutlaatuiset käännökset Leonardon fragmenteista ruotsiksi on tehty yhteistyössä kuvataiteilija ja kääntäjä Magnus Strandbergin kanssa. Syndafloden on ruotsinkielinen, koska "Döden talar svenska" ("Kuolema puhuu ruotsia"), kuten meemi kuuluu. Kertojan hahmoa ei voi tarkastella erillään Ingmar Bergmanin elokuvan Det sjunde inseglet (Seitsemäs sinetti) "keskiaikaisesta" Kuoleman hahmosta. Lisäksi ruotsin kieli on elokuvantekijöiden mielestä yhtä "sjungande" ("laulava") kuin italia. Ohjaajat ovat saaneet vaikutteita myös Andrei Tarkovskin viimeisestä teoksesta Offret (Uhri), joka kuvattiin Ruotsissa.

Teoksen traileri ja siitä lohkaistu lyhytelokuva Efter människan (Ihmisen jälkeen) on katsottavissa Vimeossa. Syndalofloden kokonaisuudessaan ei ole saatavilla netissä. Jos haluat nähdä elokuvan, ota yhteyttä: info at jennilauriluhta piste fi.
Directed by
Jenni & Lauri Luhta

Written by
Jenni Luhta

Cast
Jenni Luhta as Death
Lauri Luhta as Follower

Produced by
Lauri Luhta

Filmed, animated and edited by
Jenni Luhta

Researched by
Lauri Luhta

Leonardo’s original writings translated into Swedish by
Magnus Strandberg

Date of release
Installation version at St. Henry's Ecumenical Art Chapel, Turku, November 2020
First online version, 21 December 2020
Final version, October 2021